Advokater slår fast: Habitatkonsekvensvurdering af Tangeværket påkrævet

Skal der laves en habitatkonsekvensvurdering af Tangeværkets påvirkning af Gudenåen eller ej? Det spørgsmål har været til stor diskussion den seneste tid i den efterhånden årelange strid om Tangeværkets og Gudenåens fremtid. Nu slår to advokater fast, at både dansk og europæisk miljølovgivning kræver det. Undersøgelsen kan som bekendt få stor betydning for valg af passageløsning.
Sagen om vandindvindingstilladelse til Tangeværket
I 2013 ophæver Folketinget Tangeloven, som indtil da har sikret Gudenåcentralen retten til at indvinde vand fra Gudenåen.
Herefter er det Viborg Kommunes opgave at meddele Gudenåcentralen de nødvendige tilladelser efter almindelig dansk lovgivning til Tangeværkets fortsatte drift.
I 2014 søger Gudenåcentralen om fortsat drift af Tangeværket, herunder vandindvindingstilladelse efter vandløbsloven.
I 2015 meddeler Viborg Kommune, at der er givet vandindvindingstilladelse til Gudenåcentralen og Tangeværket. Danmarks Sportsfiskerforbund påklager tilladelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet med krav om en habitatkonsekvensvurdering af vandindvindingen.
I 2019 fastslår Miljø- og Fødevareklagenævnet, at der skal gennemføres en habitatkonsekvensvurdering og hjemviser sagen til fornyet behandling i Viborg Kommune.
I juni 2020 beslutter Klima- og Miljøudvalget i Viborg Kommune at igangsætte en habitatkonsekvensvurdering af vandindvindingstilladelsen.
Allerede i september 2020 omgør Klima- og Miljøudvalget sin beslutning med den begrundelse at afvente statens udkast til vandområdeplan 3 og indsatsen ved Tangeværket.
I september 2023 gentager historien sig. Klima- og Miljøudvalget beslutter, at der skal igangsættes en fuld habitatkonsekvensvurdering, for igen i november at omgøre beslutningen og udskyde sagen med den begrundelse, at kommunen vil afvente Statens opdaterede udkast til vandområdeplan 3. Til trods for klare advarsler fra blandt andre Danmarks Sportsfiskerforbund og forvaltningen i Viborg Kommune om, at det ikke er en gyldig begrundelse.
Byrådsmedlem Stine Isaksen (Å) begærer derfor sagen i Viborg byråd, og på et byrådsmøde d. 13. december 2023 beslutter Viborg byråd (undtagen Å, Ø og SF) at udskyde habitatkonsekvensvurderingen – for tredje gang i kommunens behandling af sagen. Borgmester Ulrik Wilbek indrømmer samtidig, at byrådets beslutning ikke er lovlig.
D. 20. december 2024 præsenterer Regeringen den opdaterede vandområdeplan 3 og med den udskydes endnu engang beslutningen om passageløsning ved Tangeværket. Der skal i stedet nedsættes en arbejdsgruppe – ligesom i 2021 – der skal drøfte og finde en passageløsning inden udgangen af 2025.
I maj 2025 anmoder Viborg Kommune Miljø- og Fødevareklagenævnet om at genoptage sagen om vandindvindingstilladelse med henvisning til en ny juridisk vurdering fra advokat Mads Kobberø, der sår tvivl om kommunens forpligtelse til at gennemføre en habitatkonsekvensvurdering.
Kan der indvindes vand ved Tangeværket i Gudenåen? Det er et af de afgørende spørgsmål i den årelange strid om Gudenåens fremtid. Senest har Viborg Kommune bedt Miljø- og Fødevareklagenævnet genoptage sagen om vandindvindingstilladelse med henvisning til en vurdering fra advokat Mads Kobberø, CODEX, der sår tvivl om det juridiske grundlag for at gennemføre den grundige miljøundersøgelse.
Men nu går to advokater, Kristina Overgaard Andersen fra Naturens Retshjælp og Flemming Elbæk fra Haugaard Braad, i rette med Mads Kobberøs vurdering. I to separate notater fastslår de, at Viborg Kommune ikke kan undlade at gennemføre habitatkonsekvensvurderingen.
- Jeg mener ikke, at der er tvivl om, at Viborg Kommune er forpligtet til at udarbejde en habitatkonsekvensvurdering i sagen, og det undrer mig, at kommunen bliver ved med at trække sagen i langdrag, når retsgrundlaget er klart, siger Kristina Overgaard Andersen, advokat og retshjælpsleder ved Naturens Retshjælp.
Hun bakkes op af Flemming Elbæk:
- Miljø- og Fødevareklarenævnet har jo fastslået, at der skal laves en habitatkonsekvensvurdering, inden der kan indvindes vand fra Tangeværket. Jeg kan ikke se, hvordan nævnet nu skulle finde grundlag for en anden konklusion, og min forventning er, at klagenævnet afviser en genoptagelse af sagen, siger Flemming Elbæk.
De to advokater henviser i deres notater blandt andet til den danske vandforsyningslov, habitatbekendtgørelsens § 6 samt en tidligere udtalelse fra EU-Domstolen i en lignende sag om kravet om en habitatkonsekvensvurdering af et dansk havbrug.
Notaterne kan læses her og her.
Hovedpointen er, at så længe Tangeværket ikke tidligere har fået foretaget en habitatkonsekvensvurdering af deres vandindvindingstilladelse - og nu søger om fornyelse - skal der foretages en vurdering, selvom den nye vandindvindingstilladelse ikke adskiller dig fra den foregående.
Ingen arbejdsgruppe, før der foreligger en habitatkonsekvensvurdering
Hos Danmarks Sportsfiskerforbund og Danmarks Naturfredningsforening er man også træt af den meget langstrakte sag om habitatkonsekvensvurdering af Tangeværket. Begge foreninger ser derfor frem til, at der snart bliver truffet en endelig afgørelse i Miljø- og Fødevareklagenævnet.
- Med udgangspunkt i de to nye notater fra Naturens Retshjælp og Flemming Elbæk har vi en klar formodning om, at Miljø- og Fødevareklagenævnet vil afvise at genoptage sagen og samtidig bede Viborg Kommune om at gennemføre habitatkonsekvensvurderingen hurtigst muligt, siger Torben Kaas, formand i Danmarks Sportsfiskerforbund.
Han bakkes op af vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening, Sebastian Jonshøj.
- En habitatkonsekvensvurdering er uomgængelig. Samtidig mener vi, at den er en forudsætning for, at vi kan indgå i den planlagte arbejdsgruppe, der igen skal tage stilling til en fremtidig passageløsning for Gudenåen ved Tange Sø. Undersøgelsen vil utvivlsom bringe ny og afgørende viden om værkets og søens påvirkning af den beskyttede natur i Gudenåsystemet og dermed, hvilke løsninger, der kan komme i spil, siger Sebastian Jonshøj.
Både Danmarks Sportsfiskerforbund og DN ønsker derfor, at Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, afventer en habitatkonsekvensvurdering, før der nedsættes en arbejdsgruppe.
Begge organisationer går i øvrigt ind for en tømning af Tange Sø og en reetablering af Gudenåen i sit oprindelige forløb.