Nu reguleres der mink ved Vadehavsåerne

IMG 7820 Her sættes minkfælde op ved Ballum sluse af Johnny Iversen (tv), der er frivillig i projektet. Han assisteres af praktikant Lasse Perlewitz (th). Foto: Jørn Bøgen.

Mange observationer af mink ved de yderste stræk af de syv åer ved Vadehavet har nu ført til, at Nationalpark Vadehavet har opsat fælder for at få nedbragt bestanden, der er en trussel mod både fugle, fisk, padder og mindre pattedyr.

Nationalpark Vadehavet har et igangværende prædationsprojekt, hvor der reguleres forskellige arter, der truer de særlig værdifulde bestande i nationalparkområdet, der strækker sig fra Vidå i syd til Skallingen i nord.

Det drejer sig om invasive arter som mårhund og mink, men også i kortere perioder om hjemmehørende arter som ræv og krage.

Mink ved alle vandløb
Her på det seneste er der kommet ekstra fokus på minken, hvis udbredelse man gerne vil have sat en stopper for.

- Vi har fået meldinger om, at der er observeret mink ved alle de syv vandløb, der munder ud i Vadehavet. Det er især langs de ydre stræk, og det ser ud til, at der er opstået selvreproducerende bestande, fortæller Jørn Bøgen, der er tovholder på projektet, som involverer en lang række frivillige fra lokalområdet.

I samarbejde med Naturstyrelsen er regulering af minkene ved vandløbene derfor blevet en del af prædationsprojektet, og styrelsen har leveret de fælder, der nu er sat op ved åerne.

– Der er tale om trådfælder, som vi har opsat på platforme ude i åen. De bliver så tilset af frivillige, og en af dem er tidligere minkavler, så vi trækker på hans kompetencer, når det kommer til aflivningen, slutter Jørn Bøgen.

Fælderne virker
Kort tid efter de første fælder var sat op, kunne Jørn Bøgen fortælle Sportsfiskeren, at der var gevinst. En mink var fanget ved Kongeåen og ved Ribe Vesterå er antallet af fangede mink nu oppe på fire.

Godt at få bestanden bragt ned
Hos Danmarks Sportsfiskerforbund er biolog Kaare Manniche Ebert glad for indsatsen, for netop nu er der en god chance for at få reduceret bestanden.

– Efter minkfarmene er lukket ned, vil der jo ikke ske udslip af nye mink, så kan man få reduceret bestanden af de mink, der allerede er sluppet ud i naturen, er der chance for at få stoppet deres udbredelse. Minkene lever naturligt af fisk, og får de lov til at sprede sig uhindret op i vandløbssystemerne til gyde- og opvækstområderne vil de virkelig udgøre et problem, fastslår han.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen ABU Sölv kystagn + cap (+ 149 kr.) DSF Cap (+ 100 kr.) Flexi Stripper (+ 149 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)
Farve: Blå Farve: Pink
Dette felt er påkrævet

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"