Sportsfiskerforbundet og grønne NGO'er: Drop principper om slappe miljøkrav

Danmark bør droppe principper om minimumsimplementering af EU's regler for miljø- og naturbeskyttelse, opfordrer Danmarks Sportsfiskerforbund og en række grønne organisationer og tænketank til i fælles opråb.
De fem principper for implementering af erhvervsrettet EU-regulering i Danmark (og i parentes hvad de reelt betyder)
- Den nationale regulering bør som udgangspunkt ikke gå videre end minimumskravene i EU-reguleringen.
(Danmark bør holde sig til det absolut laveste tilladte niveau for miljøbeskyttelse) - Danske virksomheder bør ikke stilles dårligere i den internationale konkurrence, hvorfor implementeringen ikke bør være mere byrdefuld end den forventede implementering i sammenlignelige EU-lande.
(Vi bør ikke stille strengere miljøkrav end vores naboer.) - Fleksibilitet og undtagelsesmuligheder i EU-reguleringen bør udnyttes.
(Vi bør trække tiden og undgå indsatser, hvor vi kan) - I det omfang det er muligt og hensigtsmæssigt, bør EU-regulering implementeres gennem alternativer til regulering.
(Virksomheder skal helst selv få lov at vælge, om de vil gøre noget for miljøet.) - Byrdefuld EU-regulering bør træde i kraft senest muligt og under hensyntagen til de fælles ikrafttrædelsesdatoer.
(Miljøindsatsen bør udskydes så længe som muligt.)
Døde fjorde, rekord meget fedtemøg og arter der uddør. Der findes mange eksempler på, at naturen og vandmiljøet i Danmark har det dårligt.
Det skyldes ikke mindst, at skiftende regeringer i Danmark siden 2015 har styret efter fem principper om at gøre så lidt så muligt – så sent som muligt – når det handler om at leve op til EU's regler for miljø- og naturbeskyttelse. Disse kaldes også mindre mundret for ”de fem principper for minimumsimplementering”, og blev indført af tidligere erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) i 2015.
Principperne fører reelt til manglende handling på miljø- og naturområdet. Tiden er løbet fra den bagstræberiske tilgang, mener en række grønne aktører, der nu opfordrer regeringen til at droppe de fem principper.
Sådan lyder det i et fælles opråb fra Danmarks Sportsfiskerforbund, Danmarks Naturfredningsforening, Dyrenes Beskyttelse, Dansk Ornitologisk Forening, Rådet for Grøn Omstilling, WWF, Verdens Skove, Greenpeace og Tænketanken Hav.
Opråbet kommer i anledning af, at EU’s miljø- og klimaministre mødes i Aalborg Torsdag d. 10 juli, fordi Danmark overtager formandskabet for EU.
- Vores natur og vandmiljø er på katastrofekurs. Det skyldes jo netop den danske tilgang, hvor hensyn til erhverv, landbrug og industri som regel går foran hensyn til naturen. Og sådan har det desværre været i årevis. Med den tilgang kvæler vi ikke bare vores planter, dyr og fisk, vi kvæler danskernes lyst til at benytte og beskytte naturen. Vi skylder befolkningen at ændre kurs nu, siger Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.
Natur og vandmiljø i dårlig tilstand
Principperne er tidligere blevet kritiseret for at være skyld i, at Danmark i mange år ikke er lykkes med leve op til EU's vandrammedirektiv om god økologisk tilstand i vandmiljøet.
Danmark skulle egentlig have opnået god økologisk tilstand i vores vandmiljø allerede i 2015, som var aftalen med den første vandmiljøplan. Alligevel har man udskudt indsatsen gang på gang – senest til 2033. Ifølge den seneste opgørelse er ingen af de danske kystvande i god økologisk tilstand.
På samme måde har det haltet med at leve op til EU's habitatsdirektiv og Fuglebeskyttelsesdirektivet. Danmark skraber bunden i EU, når det gælder udpegning af beskyttet natur på land, såkaldt Natura 2000. Godt 9 procent landareal har vi udpeget i Danmark.