Tro, håb og Kysthjælper: 10.000 frivillige timer senere nærmer projektet sig sin afslutning

Ålegræs Jan Kejser Kysthjælper Arbejdet og formidlingen rykkede helt ind i storbyen ved Kysthjælpers ålegræsudplantning i kanalerne på Aarhus Ø i 2023. Foto: Jan Kejser.

Tusindvis af ålegræsskud og tonsvis af sten senere nærmer Kysthjælper sig sin afslutning. Vi taler med projektleder Erik Haar Nielsen om, hvordan frivillige har bevist, at de både kan og vil gøre en forskel.

Erik Haar

Erik Haar Nielsen

Biolog og projektleder på Kysthjælper

KYSTHJÆLPERS BEDRIFTER 2021-2025 

Siden projektets begyndelse i 2021 har frivillige kysthjælpere lagt mere end 10.000 timer i projekt Kysthjælper. De har:

  • Udlagt 1200 tons sten fordelt på 9 rev i Limfjorden og Horsens Fjord

  • Udlagt 100 kg muslinger i Kalø Vig nord for Aarhus

  • Udplantet næsten 84.000 ålegræsskud i Aarhusbugten, Horsens Fjord og Lillebælt ved Assens

Artiklen er tidligere udgivet i magasinet Sportsfiskeren 2, 2025.

For fire år siden startede Danmarks Sportsfiskerforbund projektet Kysthjælper med en ambition om at mobilisere frivillige kræfter til naturgenopretning i havet. Danmarks Sportsfiskerforbund ville undersøge, hvordan man kan motivere og organisere frivillige i arbejdet med udplantning af ålegræs og udlægning af sten og muslinger.

Kysthjælpers dengang nyansatte projektleder, Erik Haar Nielsen, var optimistisk. Men han havde ikke forventet, at projektet ville møde en enorm interesse blandt både lystfiskere, naturnørder og helt almindelige danskere.

Projektet nærmer sig nu sin afslutning, og i dag ved Erik Haar Nielsen meget mere om, hvad der driver de frivillige, og hvad de er i stand til at gøre for havet.

Hvad er det særlige ved at lave marin naturgenopretning sammen med frivillige?
– De frivillige bringer en kæmpe energi og glæde til projekterne. Det tydelige eksempel på det er vores ålegræsudplantning i Assens sidste sommer. Her mødte godt 100 frivillige op i blæst og regnvejr for at udplante ålegræs. Og der var bare smil og glade ansigter.

Hvad har overrasket dig i samarbejdet med de frivillige?
– Først og fremmest er jeg forbløffet over, hvor mange mennesker der har lyst til at hjælpe havet. Men også hvor meget de frivillige går ind i projekterne, når de først har sagt ja. I alle Kysthjælpers fire lokale projekter har vi frivillige, der bare har været med fra dag 1, og vi har kunnet regne med dem hele vejen igennem. Deres nysgerrighed og evner til at tage viden til sig har været virkelig imponerende. De vil gerne forstå, hvad vi gør i havet, og hvorfor der er behov for naturgenopretning. Det blev vi for alvor klar over, da vi så en overvældende interesse for Kysthjælpers foredrag og faglige oplæg. Vi troede, at temaet ”blåmuslingers funktion i havet” var for nørdet og specialiseret, men vi kunne nemt samle 100 mennesker til et foredrag om muslinger i Aarhus. Der var endda venteliste. Det opfatter jeg som noget ret unikt.

I det hele taget bidrager de frivillige med en kæmpestor ressource for et projekt med en begrænset økonomi.
Erik Haar Nielsen, projektleder i Kysthjælper.

Hvad kan de frivillige?
– De kan rigtig mange ting. Nogle er gode til at finde løsninger på praktiske problemstillinger. For eksempel: ”Hvordan får vi bedst transporteret det her ålegræs ud til dykkerne i havet?”. Nogle er gode til at planlægge og organisere. Nogle sørger for, at alle frivillige får noget at spise, føler sig godt informeret og er en del af fællesskabet. I det hele taget bidrager de frivillige med en kæmpestor ressource for et projekt med en begrænset økonomi.

DIGITAL VÆRKTØJSKASSE

Når Kysthjælper afsluttes i 2. halvår af 2025, bliver projektets erfaringer præsenteret som en digital værktøjskasse – til hjælp og inspiration for frivillige, der vil starte et nyt genopretningsprojekt i havet.

Alle tips og vejledninger bliver tilgængelige på www.kysthjælper.dk.

Hvilken betydning har det, at en del af de frivillige kommer fra lokalområdet?
– Mange af de frivillige kender de lokale kystvande så godt, at de både ved, hvordan havmiljøet har været før i tiden, og hvordan det står til i dag. Lokale fritidsfiskere ved, hvor der tidligere var sunde ålegræsbede, og kan på den måde pege os i retning af en egnet lokalitet for ålegræsudplantning. De frivillige bidrager i særdeleshed med lokal forankring, som sikrer, at projektet bliver ved med at leve, og at lokalsamfundet passer godt på de habitater, vi laver. Vi oplever, at de lokale frivillige bliver ambassadører for projektet og kan være med til at formidle det i fremtiden og udbringe viden om havmiljøet lokalt.

Hvordan samarbejder de frivillige med f.eks. kommuner og sponsorer?
– De frivillige er eminent gode til at gå i dialog med det lokale erhvervsliv og indgå samarbejder. Ved Limfjorden har de frivillige været med til at skaffe midler til udlægning af sten, ved Assens har de skaffet sponsorer til mad, og ved Horsens har de frivillige samarbejdet med lokale landmænd for at skaffe sten til et nyt stenrev. I alle fire lokale projekter har der også været et samarbejde med kommunerne, og kommunerne har været glade for det frivillige arbejde. Flere borgmestre har været forbi udplantninger og stenudlægning og har rost den frivillige indsats.

Hvad håber du, der kommer til at ske med frivilliges involvering i marin naturgenopretning fremover?
– Jeg håber, at vi med Kysthjælper har skabt en interesse og et vidensgrundlag, der gør, at frivillige i fremtiden vil og kan involvere sig i genopretning af havmiljøet på samme niveau, som vi i dag ser frivillige lystfiskere lave vandpleje og restaurering i vandløbene.

Kysthjælper Assens Christian Flinker
Både i 2023, 2024 og 2025 gjorde frivillige kysthjælpere en stor indsats med udplantning af ålegræs i Torø Vig ved Assens. Foto: Christian Flinker.

Kysthjælper – vi giver havet en hånd!

Projekt Kysthjælper arbejder for at forbedre havnaturen og genskabe levestederne for fisk og bunddyr i de kystnære havområder.
 
Arbejdet bliver udført i samarbejde med frivillige og består i udplantning af ålegræs og etablering af mindre stenrev og muslingerev i fire kystnære havområder.
 
Kysthjælper ledes af Danmarks Sportsfiskerforbund og er finansieret af VELUX FONDEN. En række forskningsinstitutioner, kommuner og NGO’er er partnere i projektet og bidrager med både viden og stærke hænder for at hjælpe havmiljøet.

Kysthjælper afsluttes i 2025.

Læs mere om Kysthjælper her

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen DSF Cap (+ 100 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"