Interview med Jeppe Bruus: 1 år med Grøn Trepart

Skærmbillede 2025 06 24 Kl. 07.31.36

I anledning af, at aftalen om Grøn Trepart fylder et år, har Danmarks Sportsfiskerforbund talt med minister Jeppe Bruus. Hør mere om status for arbejdet, de kommende signaturprojekter og adgang til nye naturarealer.

241027 DSF Kongres Bestyrelse Suppleanter 1667

Torben Kaas, Formand

Danmarks Sportsfiskerforbund

Det arbejder Danmarks Sportsfiskerforbund for

 

  • Bedre forhold for fiskebestandene gennem målrettet udtagning af lavbundsjorder

  • Naturgenopretning med genslyngning af vandløb og vådområder

  • Forbedret vandløbsnatur til gavn for ørred, laks, brakvandsgedder m.fl.

  • Mindre kvælstofudledning og et bedre havmiljø

  • Stop for landbrugsproduktion tæt på vandløb, søer og kyster

  • Mere natur og biodiversitet i ådalene

Danmarks Sportsfiskerforbund har i øvrigt fokus på en række risikofaktorer i forbindelse med nye ådalsprojekter:

  • Nye lavvandede søer i forbindelse med vandløb kan hæmme smoltudtræk

  • Stillestående vand, fx ved oversvømmede ådale, kan give iltsvind og fiskedød om sommeren

Se interviewet med Jeppe Bruus nederst i artiklen.

For præcis et år siden indgik regeringen sammen med blandt andre Danmarks Naturfredningsforening og landbruget aftalen om Grøn Trepart.

Aftalen rummer som bekendt flere væsentlige initiativer, heriblandt en afgift på landbrugets udledning af drivhusgasser, en plan for at reducere kvælstofudledningen fra marker til vandmiljøet og en arealfond på 43 mia. kroner, der skal bidrage til en mere rig og sammenhængende natur. 

Selvom Danmarks Sportsfiskerforbund gerne havde set en endnu mere ambitiøs aftale, har forbundet fra starten engageret sig konstruktivt i arbejdet og er i dag stærkt repræsenteret i de lokale baggrundsgrupper, der understøtter Danmarks Naturfredningsforenings repræsentanter i de lokale treparter. 

- Vi har fra dag 1 stået klar til at bidrage konstruktivt til treparten. Derfor er jeg også stolt af, at vi over hele landet er stærkt repræsenteret af engagerede og fagligt kompetente frivillige, der bidrager med vigtige input til de lokale treparter gennem en række såkaldte baggrundsgrupper, siger Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund. 

Forbundets frivillige har mange års erfaring med vandløbspleje og naturgenopretning, og netop den viden kan blive afgørende i arbejdet med at udlægge nye naturarealer og sikre et sundere vandmiljø, mener Torben Kaas. 

- Vores frivillige har årtiers erfaring med planlægning og gennemførelse af naturgenopretningsprojekter – særligt i vores vandløb og ådale. De har derfor den nødvendige faglighed, lokale viden samt erfaring med lodsejersamarbejde, som giver dem et solidt fundament for at komme med kvalificerede forslag til den kommende arealomlægning og naturgenopretning i regi af treparten, siger Torben Kaas. 

Han understreger dog også, at der stadig er grund til bekymring, særligt når det gælder indsatsen for at nedbringe kvælstofudledningen til havet: 

- En stor del af indsatsen med at nedbringe kvælstofudledningen til vores hårdt pressede hav hviler stadig på frivillighed. Det har før vist sig problematisk og ikke givet de nødvendige reduktioner. Derfor er det også bydende nødvendigt, at der bliver indført en præcis og effektiv kvælstofregulering, som kan skabe incitament til, at man får udtaget de landbrugsarealer, der udvasker mest kvælstof og altså påvirker havmiljøet mest. Og her udestår der stadig vigtige detaljer om den nye reguleringsmodel, siger Torben Kaas.

Alligevel mener han, at treparten samlet set giver forhåbninger om et sundere vandmiljø og en rigere natur.

- Jeg forventer, at vi om 5-10 år kan se et nyt og langt mere grønt Danmarkskort - særligt omkring vores åer og ådale. Det kan blive en helt enorm gevinst for os lystfiskere, hvis vi får genskabt store sammenhængende vandløbssystemer, hvor naturen i åen spiller sammen med den omkringliggende ådal. Det kan blive rigtig godt, siger Torben Kaas og fortsætter: 

- Vi er dog også opmærksomme på, at der ved naturgenopretning i vandløb og ådale kan være en række risikofaktorer. Indskudte søer og iltfattigt vand, der har været parkeret i ådalen og returnerer til åen, kan have fatale konsekvenser for fiskebestandene. Derfor kommer vi til at bruge mange kræfter på, at følge de kommende projekter tæt, så de bliver udført korrekt og med hensyn til åernes bestande af fx laks og havørred, siger Torben Kaas. 

Læs mere om Danmarks Sportsfiskerforbunds arbejde med Grøn Trepart her og se interviewet med Jeppe Bruus her:

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen DSF Cap (+ 100 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"