DSF: Indfør forbud mod bundslæbende redskaber i flere beskyttede områder

To nye bekendtgørelser om begrænsninger af brugen af bundslæbende redskaber har været i høring, og Danmarks Sportsfiskerforbund har i sit svar lagt vægt på at få udvidet beskyttelsen. Det gælder især i sårbare fjordområder.
To nye bekendtgørelser har været i høring hos relevante organisationer, herunder Danmarks Sportsfiskerforbund. Den ene vedrører fiskeribegrænsninger i marine naturbeskyttede områder, mens den anden handler om trawl- og vodfiskeri.
Forbundet har afgivet et samlet svar, da netop fiskeriet med bundslæbende redskaber spiller en afgørende rolle i de naturbeskyttede områder.
To bekendtgørelser i høring
Danmarks Sportsfiskerforbunds svar vedrører disse to høringer:
- Høring over udkast til bekendtgørelse om fiskeribegrænsninger i marine naturbeskyttede områder.
- Høring over udkast til bekendtgørelse om trawl- og vodfiskeri.
Du kan læse hele forbundet høringssvar her.
Forbundet hilser initiativet velkomment
Hos Danmarks Sportsfiskerforbund er biolog Kaare Manniche Ebert glad for, at der nu tages initiativ til at øge beskyttelsen.
– Det er dels vigtigt på grund af havmiljøets dårlige tilstand, og dels fordi formålet med at tildele marine habitater en formel beskyttelse ved at udnævne dem til Natura 2000-områder ikke giver mening, medmindre man stopper aktiviteter, der er en trussel mod de naturværdier, man ønsker at beskytte, siger han og fortsætter:
– Vi ved, at brug af bundslæbende redskaber – især muslingeskrab – har en lang række negative effekter på havmiljøet. Det gælder ikke mindst i mange af vores fjorde, og her rækker de foreslåede begrænsninger ikke. Vi har derfor peget på en række steder, vi mener bør omfattes af et kommende forbud.
Her er der brug for flere begrænsninger
I forslaget til bekendtgørelse er der udpeget en række områder, hvor brug af bundskrabende redskaber skal være forbudt. I forbundets høringssvar peges på flere områder, som ønskes medtaget. Her kan du se, hvilke områder det drejer sig om:
Vadehavet:
Forbundet ønsker, at hele det unikke Natura-2000 område ved vadehavet skal være omfattet af forbud mod bundslæbende redskaber.
Tannis Bugt:
Tilsvarende gælder Natura-2000 området ved Tannis Bugt.
Limfjorden:
Forbundet anser ikke de foreslåede begrænsninger for tilstrækkelige og ønsker en overordnet plan for fjorden, hvor flere områder omfattes af beskyttelse.
Kalø Vig, Vejle Fjord og Flensborg Fjord:
Det foreslåede forbud mod bundslæbende redskaber i Kalø Vig bør udvides til at omfatte hele Århus-bugten. Ved Vejle Fjord foreslås tilsvarende en udvidelse, og desuden ønsker forbundet, at hele området rundt om Als medtages i forbuddet ved Flensborg Fjord.
Øvrige fjorde:
Ikke alle fjorde er udpeget som habitatområder eller er omfattet af fiskeribegrænsninger, men på grund af deres dårlige miljøtilstand ønsker forbundet dem omfattet af forbud mod bundslæbende redskaber. Det drejer sig blandt andet om Kolding Fjord, Aabenraa Fjord, Augustenborg Fjord, fjordene i det Sydfynske Øhav samt hele Isefjord.
Agersø:
Endelig peges der på, at det er uheldigt at tillade bundslæbende redskaber i et mindre område mellem Agersø og Sjælland, der ligger midt i et ellers friholdt område.