Tak for indsatsen: 528.000 ørredsmolt fik hjælp af årets Smoltvagter

Projekt Smoltvagt 2025 nåede bredt ud med frivillige vagter på 40 positioner landet over. 332 ud af 458 vagter blev besat, og hele 528.000 ørredsmolt fik bedre chancer for at overleve deres rejse ud i havet.
Vindere af årets grejpræmier
Smoltvagt 2025 er sponsoreret af Rapala VMC, Savage Gear og Westin.
De heldige vindere af én af årets 30 kystpakker er:
- Agnete Overgaard
- Allan Herner
- Brian Kristensen
- Christian Pedersen
- Christoffer Solander
- Claus Sterregård Nielsen
- Dan Nielsen
- Erik Heidemann
- Erik Witt
- Esben Frost
- Finn Bonefeld Hansen
- Frank Rosengaard
- Henrik Nehammer
- John Poul Jørgensen
- Kenn Thomsen
- Kim Henning
- Kim Laursen
- Kim Rasmussen
- Kim Schouw
- Kurt Larsen
- Mikael Møller
- Mogens Damsbo
- Morten Rasmussen
- Nanna Marie Rasmussen
- Patrich Nielsen
- Poul Køhler
- Thomas Juul
- Thomas Teichert
- Torben Munkholm
- Willy Hansen
Vinderne er kontaktet på mail.
For tredje år i træk har frivillige lystfiskere og naturvenner holdt vagt ved danske vandløb for at beskytte de sårbare ørredsmolt mod prædatorer som skarv, måger og fiskehejre.
I alt blev 332 ud af 458 mulige vagter besat fordelt på 40 positioner – og ifølge projektleder Søren Knabe er der stor grund til tilfredshed:
– Det er en meget flot indsats igen i år. Smoltvagterne gør en konkret forskel for havørrederne, og vi skylder de frivillige en stor tak for deres tid og engagement. Uden dem ville det ikke være muligt, siger Søren Knabe.
Som noget nyt blev der i år også eksperimenteret med både sejlende og flyvende droner ved udvalgte vandløb på Fyn. Formålet var at teste nye måder at skræmme prædatorer væk og samtidig dokumentere deres tilstedeværelse og adfærd.
– De første erfaringer er lovende. Dronerne fungerede både som afskrækkelse og som et værktøj til overvågning. Vi vil nu evaluere på erfaringerne med henblik på at bruge droner flere steder fremover, siger Søren Knabe.
Projekt Smoltvagt er en del af en større national indsats for at sikre bestandene af vilde ørreder i de danske vandløb. Resultaterne fra 2025 vidner om, at frivillig indsats og innovation går hånd i hånd i kampen for et rigere fiskeliv i Danmark.
Projektgruppen vil nu evaluere årets indsats og drøfte fremtidige planer for en mere effektiv udsætningsstrategi, så flest mulige ørredsmolt overlever de første kritiske dage i å-mundingerne og havet.