Nyt stort gydestryg i Sønderå

Sønderå i Vidå-systemet har fået et nyt stort gydestryg, hvor ikke mindst laksene kan slå sig løs. Sammen med fjernelsen af spærringen ved St. Jyndevad giver det nye muligheder i vandløbet.
Sønderå er den sydligste forgrening i Vidå-systemet. Den øvre del af åen løber i Aabenraa Kommune, og det er her, hvor det største fald er, at der er det største potentiale for gydning og opvækst.
For at få dette potentiale bedre udnyttet har Sportsfiskerforeningen Vidå netop færdiggjort et projekt, hvor der er blevet anlagt et stort bredt gydestryg i Sønderå. Det er sket i samarbejde med Aabenraa Kommune, der er vandløbsmyndighed på strækningen, mens pengene til projektet er kommet fra Gruspuljen under fisketegnsmidlerne og fra foreningen selv.
– Vores vandplejeudvalg har stået for gennemførelsen af projektet. Det var ikke helt uden problemer, da en ejendom skiftede ejer midt i forløbet, så der skulle laves aftale med den nye ejer. Det faldt heldigvis på plads, og med snarlig udsigt til fri passage ved St. Jyndevad, ser udsigterne for Sønderå rigtig fine ud, fortæller Torben Kjær, der er formand for Sportsfiskerforeningen Vidå.
Stort, bredt og lavvandet
Det nye stryg er ikke mindst inspireret af de gydestryg, der i 2021 blev anlagt ved Brede Å og et tidligere projekt i Grønå ved Saksborg. Ligesom dem er det stort, bredt og lavvandet og giver især laksene optimale muligheder. Der er brugt 350 tons gydegrus og i alt 60 tons sten i forskellige størrelser ved projektet.
– Det ligger i hovedløbet, hvor laksene gerne gyder. Havørrederne vil vi gerne have længere op i systemet i de mindre forgreninger, og det giver den nye passageløsning heldigvis mulighed for. Strygets placering lige nedstrøms Grænsevej er valgt, fordi der er skyggende træer på begge sider af åen, og da det ligger lige ved landevejsbroen, kan rigtig mange se, når fiskene gyder og dermed få bedre forståelse for, hvorfor vi laver disse tiltag, fortæller Torben Kjær og fortsætter:
– Vores næste projekter bliver fjernelsen af en spærring længere nedstrøms ved Hovmose, hvor fiskene kun kan passere ved høj vandføring. Der er desuden planer om et genslyngningsprojekt ved Arnå, der også er en del af Vidå-systemet.