Nu må du igen fiske efter sandart

Sandart Arresø Sandarter i denne størrelse er meget almindelige på Arresø i øjeblikket, men der er også chance for langt større fisk. Foto: Henning Pedersen.

Den 1. juni slutter sandartens fredningstid, og lige efter gydningen kan de være både sultne og aggressive. Du finder dem blandt andet i Arresø, og her får du vores webredaktørs erfaringer med fiskeriet på landets største sø.

Fredningstid og mindstemål for sandart

Sandart er fredet den 1.-31. maj, som er den periode, hvor fisken gyder.

Her finder du info om fredningstid og mindstemål for sandart.

For tre år siden ophørte erhvervsfiskeriet på Arresø, og dermed bliver der ikke længere opfisket tonsvis af sandart, når bestanden har nået en vis størrelse. Det har betydet, at der lige nu er en stor bestand af sandart, hvor kun få er under mindstemålet på 50 cm, og rigtig mange er i størrelsen 55-65 cm, men også med et pænt islæt at større fisk.

Fiskeriet på Arresø kræver kun det obligatoriske fisketegn, men skal du have held med fiskeriet, kræver det også en eller anden form for båd. Flere lokale foreninger og sammenslutninger har både ved søen og nogle af dem tilmed med motortilladelse, men det er muligt at sætte egne joller og kajakker i vandet flere steder. Pontonbåde og flyderinge giver også muligheder, når vindforholdene er gunstige, men vær forsigtig, for det er en stor sø, hvor vinden kan få godt fat.

Én sandart i timen
Sportsfiskerens webredaktør Henning Pedersen bor tæt på søen, og alene her i 2025 har han været på søen 24 gange. Det er sket i hans pontonbåd, og det har typisk været ture af 2-3 timers varighed.

– Jeg har fisket, når der har været vind på maksimalt 4-5 meter i sekundet og har enten dørget rundt med to woblere over 2-4 meter vand, eller jeg har kastefisket med wobler eller jig. Jeg har kigget på søkortet, men ikke brugt nogen former for elektronik, og alligevel viser min fangststatistik, at det har været næsten én sandart pr. time oppe til afkrogning. Jeg har desuden mistet en del fisk, som ikke er blevet kroget ordentligt, fortæller Henning Pedersen.

Arresø Pontonbåd Sandart
Woblere, der går cirka 2 meter nede, har fungeret godt for Henning Pedersen, når han har fisket fra pontonbåd. Foto: Henning Pedersen.

Ikke kun ved bunden
Da han for alvor begyndte at fiske på søen sidste efterår, var han overbevist om, at fiskene primært skulle findes ved bunden, og hvor søen var dybest, men i dag er erfaringen en anden.

– Arresø er jo kun op til 6 meter dyb, så jeg fiskede primært, hvor der var mindst 4 meter dybt, men jeg talte også med flere andre ude på søen og ikke mindst dem, der fiskede med livescope, kunne fortælle, at fiskene ofte stod oppe i vandsøjlen og nogle gange blot én meter under vandoverfladen. Jeg begyndte derfor at fiske med woblere, der går cirka to meter nede, og det har givet gode resultater, selv om fangsterne langt fra når op på det, livescope-fiskerne kan præstere, fortæller Henning Pedersen og fortsætter:

– Jeg bruger rød-hvide woblere på cirka 10 cm, men har set andre fange på alle mulige farver. Blot skal de ikke være for store, da sandarten jo ikke har det største gab. Andre har med held fisket med jigs og shads.

Tjek reglerne for fiskeri og færdsel på søen
Mens adgangen til fiskeriet kun kræver det obligatoriske fisketegn, er der anderledes skrappe regler for færdsel på søen. Det gælder især sejlads med motor, for der er nemlig kun givet tilladelse til, at ti både må sejle med motor og ovenikøbet kun med den præcise motor, som tilladelsen er givet til. Du må altså ikke sætte en motor på din egen båd, når du fisker på søen – og det gælder uanset, om det er en benzin- eller elmotor.

De ti tilladelser er givet til flere lokale foreninger, samt nogle af de store sammenslutninger. Det gælder blandt andet Helsinge og Omegns Sportsfiskerforening, Ølsted og Frederiksværk Sportsfiskerforening, Lystfiskeriforeningen og Fiskeringen.

Du kan læse hele regelsættet for færdsel og fiskeri her.

Bliv medlem

Støt op om vores arbejde

og bliv en del af fællesskabet

Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Det er ikke en gyldig e-mail
Der findes allerede en profil med denne e-mail, log venligst ind først.
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Dette felt er påkrævet
Ingen DSF Cap (+ 100 kr.) Geoff Anderson WizTool værktøj (+ 149 kr.)

DKK {{model.price | number : 2}}

Vælg betalingsform

MobilePay MobilePay Betalingskort Kort

Ja tak, send mig nyhedsbreve med nyheder, tilbud, kurser og fortællinger om arbejdet for flere vilde fisk og et bedre lystfiskeri.

Jeg accepterer Danmarks Sportsfiskerforbunds betingelser. Dine oplysninger vil blive brugt til medlemsadministration såsom kontingentopkrævning og udsendelse af vores medlemsmagasin Sportsfiskeren. Se også vores privatlivspolitik.

Du skal acceptere vores betingelser

Kontingent gælder i 1 år. Fornyes automatisk og kan til enhver tid opsiges via "Min Side"